Ostalo

Što je vanjski CFO i zašto ga angažirati

Vanjski CFO (engl.: Chief financial officer) ili vanjski financijski direktor iskusan je financijski stručnjak koji u tvrtku donosi opsežno stručno znanje o poslovnom upravljanju na nepuno radno vrijeme ili na projektnoj osnovi. Zapošljavanje jednog u pravo vrijeme može donijeti značajnu dugotrajnu vrijednost poslovanju.

Za razliku od knjigovođe, koji održava financijski sustav i bilježi transakcije, angažiranje vanjskog financijskog direktora omogućit će vlasnicima poduzeća i poduzetnicima financijske informacije potrebne za donošenje poslovnih odluka.

Za neke tvrtke, zapošljavanje financijskog direktora na puno radno vrijeme nadilazi njihove potrebe i financijske mogućnosti, usprkos brojnim očiglednim prednostima koje dobivaju od strateškog znanja zaposlenika.

Preporučena alternativa financijskom direktoru zaposlenom na puno radno vrijeme je vanjski financijski direktor koji se može angažirati na vremenski period koji je tvrtki potreban, što može varirati od svega nekoliko dana pa i na duži vremenski period (npr. dva tjedna). Navedeno ima prednost dovođenja financijskog stručnjaka višeg nivoa, ali za tek dio troška financijskog direktora zaposlenog na puno radno vrijeme.

Područja koja može pokriti vanjski financijski direktor

 1. Optimizacija dobiti i novčanog toka
  Uključuje izradu točnih i pravovremenih financijskih izvješća, menadžerskih izvještaja i projekcija, predviđanja, budžeta, modela troškova i raznoraznih simulacija i izračuna koji se temelje na realnim podacima. Identificiranjem ključnih točaka poslovanja, one se mogu modificirati kako bi se povećala učinkovitost, snizili troškovi i optimizirao profit i novčani tok. Vlasnici poduzeća koriste ove financijske podatke kako bi izbjegli skupe pogreške.
 1. Isplativa stručnost
  Vanjski financijski direktor može donijeti  sve prednosti u smislu vještina i znanja kao financijski direktor na puno radno vrijeme, ali po značajno nižoj cijeni.
 2. Više vremena za vlasnike
  Angažiranje vanjskog financijskog direktora za obavljanje financijskih i administrativnih funkcija tvrtke oslobađa vlasnika tvrtke kako bi se mogao usredotočiti na druge aspekte poslovanja koji povećavaju vrijednost.
 3. Pribavljanje kapitala
  Nedostatak novca jedan je od glavnih razloga zašto startupovi (te čak i neke zrele tvrtke) propadaju. Osim čvrstog nadzora nad financijama poduzeća i upravljanjem novčanim tokom, tvrtka u razvoju trebat će kapitalne injekcije za rast ili održavanje poslovanja u krizi. Vanjski financijski direktori mogu pomoći u prikupljanju sredstava ili dugu (npr. pregovaranje o uvjetima bankovnog kredita).
 4. Stvaranje i preraspodjela budžeta
  Primarna funkcija budžeta je osigurati da organizacija ima dovoljno resursa za postizanje svojih ciljeva. Poduzeća koja se brzo razvijaju često se nađu u poziciji da moraju odlučiti gdje je najbolje potrošiti novac. Tvrtka koja još nema stalnog financijskog direktora može koristiti vanjskog financijskog direktora za procjenu projekta i podršku odlukama tijekom intenzivnih, vremenski osjetljivih projekata.

Postoji nekoliko drugih područja u kojima se može koristiti stručnost vanjskog CFO-a, kao što je optimizacija internih procesa i kontrola, veća perspektiva, popunjavanje privremene vodeće uloge (djelujući kao privremeni CFO) i druga, ali najvažnija područja su navedena gore.

Tvrtke bi trebale razmotriti angažiranje financijskog direktora kada veličina i složenost prihoda počnu opterećivati vlasnika ili postojeći financijski tim (ili računovodstveni odjel). Često, u ovoj fazi, tvrtke možda nisu dovoljno složene da zahtijevaju financijskog direktora s punim radnim vremenom ili nemaju novčanih sredstava da ga opravdaju. Vanjski CFO je troškovno učinkovitije rješenje za zadovoljavanje potreba koje zahtijevaju znanje CFO-a.

Ukratko, vanjski financijski direktor donosi sve prednosti resursa s punim radnim vremenom, ali za dio troška financijskog direktora zaposlenog na puno radno vrijeme. Međutim, možda su dvije najveće prednosti optimizacija profita i novčanog tijeka (cash flow-a), kao i način na koji CEO može prenijeti financijski i administrativni teret na vanjskog CFO-a i tako se osloboditi rada na drugim kritičnim aspektima poslovanja.